Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Εκδηλώσεις για την αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορό, αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων και προσφορά εδεσμάτων διοργανώνουν οι Δημοτικές Κοινότητες και η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, για την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015.


Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αν ανηφορίσουν προς το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, καθώς το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά  εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικρά και... μεγάλα παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού, στον ιδανικό προσφερόμενο χώρο του Κόδρα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι (10.30 –14.00), στον ανοιχτό χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα – ένα χώρο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Καλαμαριάς και «επιτρέπει» την παραδοσιακή έξοδο των πολιτών στη φύση.

Πηγή: http://voria.gr/index.php/article/paradosiako-glenti-tin-kathari-deftera-stin-kalamaria

ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ
Εκδήλωση με την αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας» στον Κέδρινο Λόφο (πλατεία Π. Τσιάτρα), από τις 11.00. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, ενώ θα συμμετάσχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» της 3ης Δημοτικής Κοινότητας.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Με παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μ. Ασία, την Κρήτη και τον Πόντο, η 4η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Κούλουμα 2015» στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη και Παπαηλιάκη), από τις 10:30. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα. Θα πάρουν μέρος το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Παραδοσιακού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού «Διόνυσος», ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Παπαφείου «Ο Ιωάννης Παπάφης», το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Άνω Τούμπας και το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του 4ου Παραρτήματος ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
Η 5η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση στο Άλσος της Νέας Ελβετίας, από τις 11:30, στην οποία θα πάρουν μέρος το μουσικό συγκρότημα «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας», ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος Κατοίκων Χαριλάου» και οι χορωδίες του 5ου και 6ου παραρτημάτων του Κ.Α.Π.Η του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα καθώς και χαρταετοί στα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες με αποκριάτικες ζωγραφιές και σχέδια. Η αφίσα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης: ΑΦΙΣΑ

«ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2015» ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Με χαρταετούς, κλόουν και ζωγραφιές με αποκριάτικα σχέδια θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα τα παιδιά στην εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου.
Η γιορτή που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θα ξεκινήσει στις 11:00, με παραδοσιακή μουσική, χορό και εδέσματα. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...